Rangkaian Media Sosial PahangKu

.

Tuesday, April 4, 2017

[LIPIS] RUMAH TERBAKAR KETIKA KE KEDAI

Rumah terbakar ketika ke kedaiEmpat sekeluarga di Kampung Telok Gunung, Merapoh di sini tinggal sehelai sepinggang apabila kediaman separa kekal yang mereka diami musnah dalam kejadian kebakaran kira-kira jam 5.28 petang semalam.

Mangsa, Ismail Abdullah, 59, berkata, ketika kejadian dia bersama isteri, Rodiah Daud, 51, dan dua orang anak mereka, Haikal Anuar, 14 serta Nor Amis Amira, 11, sedang dalam perjalanan pulang ke rumah setelah membeli barangan keperluan di Gua Musang.

Menurutnya, ketika sampai di kediaman mereka sekeluarga terkejut apabila melihat api sedang marak membakar bahagian hadapan rumah.

"Saya bertindak pantas keluar dari kereta untuk menyelamatkan sebuah pacuan empat roda yang diparkir berdekatan dengan rumah yang terbakar.

"Akibat kejadian itu, segala barangan rumah termasuk kelengkapan sekolah anak-anak tidak dapat diselamatkan dan musnah sekelip mata," katanya kepada Sinar Harian.

Ismail berkata, walaupun sedih dengan kejadian yang berlaku namun mereka sekeluarga reda serta menerima takdir ALLAH SWT.

Menurutnya, buat sementara waktu ini mereka sekeluarga tinggal di rumah baharu yang sedang dibina bersebelahan tapak rumah yang terbakar.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Lipis, Haslizan Ramli berkata, sejurus menerima panggilan telefon, dua buah jentera bersama 13 anggota termasuk lima anggota bomba bantuan Merapoh telah bergegas ke tempat kejadian.

Menurutnya, ketika sampai di lokasi didapati terdapat sebuah rumah separuh kekal milik Ismail telah terbakar namun ketika kejadian tiada penghuni di rumah terbabit.

Menurutnya, kejadian itu menyebabkan rumah berkenaan musnah sepenuhnya dan tindakan awal telah dilakukan oleh anggota bomba bantuan Merapoh.

"Kita menggunakan air dari tangki pam jentera dan pili bomba untuk mengawal api dari merebak ke rumah bersebelahan.

"Kebakaran dapat dikawal pada jam 6.35 petang dan tamat sepenuhnya pada jam 8.00 malam. Punca kebakaran dan kos kerugian masih dalam siasatan," katanya.
0 comments:

share2