Klik Ke Laman Sesawang

.

MAKLUMAN: Kami membuka ruang 'Karya' untuk kita berkongsi puisi, sajak, pantun, seloka, gurindam, syair serta cerpen. Alamatkan hasil karya asli anda ke: editor.pahangku@gmail.com atau inbox ke Facebook: PahangKu Fan Page. Sertakan juga nama penuh jika menggunakan nama pena. Sumbangan karya anda sangat kami hargai, terima kasih - editor.

#MH370

#MH370

Wednesday, June 1, 2011

LYNAS: BLOG 'SELUAR DALAM LELAKI' KANTOIKAN FUZIAH!!!


Hehehe... Berguling - guling orang gelak bila baca artikel yang disiarkan oleh Blog Seluar Dalam Lelaki ni semalam. 

(Oppss! Lupa pulak. Iklan Jual Seluar Dalam Lelaki tu dia dah buang ye. Jangan tak tau pulak. Mungkin dia dah malu la tu agaknya. Hehehe...)

Mungkin penulis blog tu tak sedar yang dia dah berjaya dengan cemerlangnya 'mengantoi'kan Si Fuziah 'Reaktor' tu dengan konco - konconya.
Tajuk artikel tu pun dah menjelaskan bahawa puak - puak Anti-Lynas ni sebenarnya buat kerja bodoh dan mengabihkan masa je sebenarnya.

Mereka jugak yang buat tuntut sebelum ni agar satu panel bebas diwujudkan bagi mengkaji tahap keselamatan kilang Lynas tu sebelum ianya dibenarkan beroperasi.

Bila Kerajaan dah lantik panel daripada IAEA untuk melaksanakan tugas tu, diorang jugak yang bantah. Tak ke kerja bodoh namanya tu?

Persoalan yang ditimbulkan oleh penulis blog tu pun boleh tahan jugak bangangnya. Dia mempertikaikan, siapakah yang membiayai panel IAEA tu? Adakah ianya pihak Kerajaan?

Konon, dia nak menimbulkan rasa syak dikalangan rakyat bahawa keputusan yang bakal dibuat oleh panel tu nanti akan jadi berat sebelah kerana ianya dibiayai oleh Kerajaan.

Persoalan yang sama jugak boleh diajukan kepada penulis tu. Adakah ianya dibiayai oleh pihak Pembangkang? Dari mana mereka dapat duit?

Padahal MB Pahang awal - awal dah jelaskan hari tu dalam Sidang Dewan. Pihak Syarikat Lynas yang akan membiayai kos panel IAEA tu untuk mendapatkan pandangan mereka.

Tindakan tersebut diambil oleh pihak Kerajaan sebagai jalan tengah agar keputusan yang akan dibuat oleh nanti adil untuk semua pihak.

Tapi mungkin la Si penulis blog ni tak tahu sebab wakil dia dalam dewan masa tu tengah nyenyak tido. Itu pasal la dia main bedal ikut suka dia je.

Lagi pun pihak panel IAEA tu sendiri pun dah jelaskan bahawa mereka hadir hanya untuk melaksanakan tugas yang telah diberi. Mereka tidak terikat dengan mana - mana pihak.

Apa untungnya pulak kalau diorang memihak kepada sesiapa dalam isu ni? Bukan ke penulis blog tu jugak yang tulis, diorang bukan tinggal kat sini pun. Jadi, menda jadah pulak diorang nak menyebelahi mana - mana pihak?

Percaya lah. Walau apa pun keputusan panel IAEA tu nanti, puak - puak Anti Lynas ni tetap takkan berpuas hati. Maka sebab tu la diorang bantah dari awal - awal lagi. 

Tu bukan sebab apa. Sekurang - kurangnya, diorang ada peluang untuk terus menimbulkan kekecohan dimasa akan datang. Macam la orang tak tau taktik diorang ye tak? Menipu rakyat je kerjanya!!!

Ps: Dah la dia kantoikan Si Fuziah, kantoi pulak curi gambar orang. Musibat betul Penjual Seluar Dalam Lelaki ni ye.

12 comments:

  • zulkifli says:
    June 5, 2011 at 1:22 PM

    Betul ke adik bongsu MB Pahang sendiri menjadi pengerusi IAEA?
    takkan dia nak burukkan abang dia sendiri dalam "laporan penyiasatan" tahap keselamatan loji ini?

  • Anonymous says:
    January 4, 2012 at 3:13 PM

    tak nak kat pahang bawa jer kat Sabah, banyak lagi kawasan pedalaman Sabah yang boleh dimajukan untuk projek mega macam ni, dapat jgak orang Sabah tambah duit poket, yelah, peluang pekerjaan dan benefit in term of income.... apasal the BIG-BIG BOSS sabah tak jemput pelaburan besar camtu masuk Sabah?

  • .Gory. says:
    March 5, 2012 at 11:40 AM

    Orang cakap senang, kenapa tak buat dekat Sabah, kenapa tak buat dekat situ sini?

    Kita kena tengok, LYNAS datang berniaga, so dia akan cari facilies yang terbaik dan memudahkan untuk dia berniaga.

    Mungkin, access transportation, bahan kimia, port dan sebagainya mahal di Sabah. Dan juga hal gaji, kos sara hidup. Lepastu, semua tuduh kononnya MB pahang jahat sangat sebab makan sendiri.puihh

  • Anonymous says:
    March 30, 2012 at 10:57 AM

    negara maju mcm Australia pun tolak loji nuklear, Malaysia pulak sanggup nk buat, byk lg projek yg boleh mndptkan keuntungan. Belajar dari kesilapan loji kt bukit merah.

  • Anonymous says:
    April 8, 2012 at 10:23 PM

    Dekat Australia pun ada cuma kawasan saja yang lain, cuba masuk website ini http://www.arafuraresources.com.au/

  • Anonymous says:
    July 6, 2012 at 11:15 AM

    Depa maen suka2 ja nk bangkang. Kerajaan akn buat yg terbaik ntk rakyat. Klo benda tu btoi2 x baguih xkan depa nk buat. M'sia ni pn tanah tumpah pemimpin negara jgk xkn dier nak rosakkan. Guna akai sket bleh x? Jgn bulat2 trima maklumat dri puak hangpa. Kalo suh terjun lombong suma pi ikot terjun lombong.

  • Anonymous says:
    December 10, 2012 at 9:18 AM

    Haji Hadi kata ikut nasihat pakar. Pakar PAS pun kata LYNAS tidak merbahaya. Sebenarnya pembangkang sengaja nak timbulkan kekeliruan terhadap rakyat.

  • Anonymous says:
    February 22, 2013 at 12:12 PM

    Jangan dok layan puak pembangkang. Tahap bangang sama seperti Ketua Umum akai tak ada auta saja lebih.

    Belajar tak setakat mana, melalak sana melalak sini.

    Harap tumpang bawah ketiak Bos Yahudi.

  • Putera Dunia says:
    February 25, 2013 at 4:53 PM

    YB ni sengal je, bila Lynas wujud, ramai orang melayu dapat kerja, macam kat kemaman, kertih tu, tu yang DAP tak puas hati, diaorang guna la kambing hitam tuk demon. Dah kena suap sampai lupa baca buku fizik... :-)

  • Anonymous says:
    March 10, 2013 at 11:54 AM

    Dulu masa zaman Anwar jadi TPM sibuk kisah kilang MNI di Temerloh, kononya ada bahan radioaktif. Sehinggalah anwar masuk campur dan selesaikan isu itu. Sehingga kini masih belum ada ape2 masalah bahan radioaktif di Tloh. Ikan disungai Pahang masih hidup dan membiak. Kilang MNI dah beroperasi lebih 15 tahun takde pun masalah. Pihak pembangkang cuma nak buat gimik politik sbb dh dekat pilihanraya.

  • Anonymous says:
    May 31, 2013 at 10:42 PM

    Lynas dah lama pun beroperasi dan menurut mereka yg sedang bekerja dgn Lynas. kilang BASF yg tidak jauh dari mereka adalah jauh lebih merbahaya...

  • kerispuaka says:
    June 11, 2013 at 12:02 AM

    rakyat Pahang kena bayar mcm2 cukai tp kilang lynas dikecualikan cukai selama 12 tahun.bijak betul kerajaan Pahang ya.

Ruang Iklan Untuk Disewa