Rangkaian Media Sosial PahangKu

.

Saturday, March 15, 2014

MH370: SIASATAN KINI KE ANAK KAPAL SERTA PENUMPANG
Sepang - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berkata berdasarkan perkembangan terkini misi mencari pesawat Malaysia Airlines MH370, pihak berkuasa telah mengubah tumpuan penyiasatan mereka kepada anak kapal dan penumpang pesawat itu.

Najib berkata pihak berkuasa masih menyiasat semua kemungkinan, sebab kenapa penerbangan MH370 itu menyimpang daripada laluan asalnya menuju ke Beijing, selepas disahkan bahawa pesawat yang dilihat dalam data radar utama ialah MH370.

"Sepanjang tujuh hari lepas kami telah menjejaki setiap penunjuk dan meneliti setiap kemungkinan. Kepada keluarga dan rakan-rakan mereka yang terlibat, kami harap maklumat baharu ini akan membawa kita lebih hampir kepada penemuan pesawat itu," katanya dalam taklimat media di sini hari ini.

Najib juga telah mengarahkan Kementerian Luar supaya memberikan penerangan penuh kepada kerajaan-kerajaan asing yang mempunyai penumpang di dalam pesawat berkenaan.

Najib juga mengarahkan pihak berkuasa Malaysia supaya berkongsi semua maklumat yang berkaitan secara bebas dan telus dengan pasukan penyiasatan yang lebih besar, negara-negara jiran dan rakan antarabangsa yang menyertai operasi bersama itu.

Setakat hari ini 14 negara, 43 buah kapal dan 58 pesawat terlibat dalam pencarian itu.

Beliau berkata walaupun begitu hangat spekulasi yang disebarkan, pihak berkuasa mempunyai tanggungjawab terhadap penyiasatan yang dilakukan dan keluarga terlibat, untuk hanya mengeluarkan maklumat yang telah dipersetujui dan disahkan bersama.

"Dorongan utama kami sudah semestinya untuk menemui pesawat yang dicari. Sepanjang tujuh hari lepas, kami telah menjejaki setiap penunjuk dan meneliti setiap kemungkinan," katanya.

Beliau menambah kata Malaysia Airlines telah memberitahu kaum keluarga penumpang dan anak kapal pesawat itu tentang perkembangan baharu ini pagi tadi.

"Kepada keluarga dan rakan-rakan mereka yang terlibat, kami berharap maklumat baharu ini akan membawa kita lebih hampir kepada penemuan pesawat itu. Tiada kata-kata yang boleh menggambarkan keperitan yang mereka lalui kini. Ingatan dan doa kita bersama mereka," katanya. 

4 comments:

 • Anonymous says:
  March 15, 2014 at 8:18 PM

  PERSOALAN YANG PERLU DIJAWAB OLEH KERAJAAN ...MENGAPA TUDM TIDAK MENGHANTAR PESAWAT PEJUANGNYA MEMINTAS PESAWAT YANG DIJEJAK DALAM RADARNYA MEMASUKI RUANG ANGKASA MALAYSIA TAPI TIDAK MENGENALKAN DIRI? ADAKAH SISTEM PERTAHANAN UDARA KITA TERLALU LEMAH ATAU ANGGOTA ANGGOTA TUDM YANG MENGENDALIKAN RADAR BERKENAAN BERSIKAP TIDAK MENGAMBIL BERAT APA YANG DILIHATNYA DAN TIDAK MEMAKLUMKAN KEPADA PIHAK ATASAN. KALAU JET PEJUANG TUDM MEMINTAS PESAWAT YANG TIDAK DIKENALI ITU..SAYA RASA INSIDENT INI TIDAK LAH SETERUK YANG BERLAKU.

 • Anonymous says:
  March 15, 2014 at 9:33 PM

  JANGAN SIASAT KREW DAN PENUMPANG MH370 SAHAJA. KERAJAAN PERLU JUGA MENYIASAT ANGGOTA ANGGOTA TUDM YANG MENGENDALI RADAR RADAR PERTAHAAN UNDARA MALAYSIA PADA 7HB AND 8 HB MAC 2014. MENGAPA MEREKA LALAI DAN CUAI DALAM TUGAS MEREKA? MENGAPA MEREKA TIDAK MEMBUAT LAPURAN BILA TERLIHAT PESAWAT TIDAK DIKENALI MEMASUKI RUANG UDARA MALAYSIA PADA TARIKH TERSEBUT? MENGAPA TUDM TIDAK MENGHANTAR JET PEJUANGNYA MEMINTAS PESAWAT YANG TIDAK DIKENALI TERSEBUT. HARAP-HARAP TUDM TIDAK MEMBERI ALASAN-ALASAN YANG TIDAK MUNASABAH.

 • This comment has been removed by a blog administrator.
  tukang pangkah says:
  March 17, 2014 at 12:22 AM

  This comment has been removed by a blog administrator.

 • tukang pangkah says:
  March 17, 2014 at 12:24 AM

  Anon 18.18 - Bodoh ke apa ko ni? Kita bukan berperang. Kalau ko masuk askar, jd tukang cuci tandas pun x layak....

share2