Rangkaian Media Sosial PahangKu

.

Monday, December 3, 2018

KERAJAAN PH SETUJU JUAL PETRONAS KEPADA SYARIKAT ASING?Kerajaan PH Setuju Jual Petronas Kepada Syarikat AsingPETRONAS berdepan risiko dijual kepada pihak asing apabila menteri-menteri kerajaan Pakatan Harapan sendiri sudah membincangkanya dan akan melaksanakan rancangan ini.

Ini ditegaskan oleh bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam tulisan terbaharunya di Facebook.“Media antarabangsa telah melaporkan bahawa menteri-menteri kerajaan PH sudah pun memulakan rancangan dan pengaturan untuk menjual 25 peratus kepentingan Petronas melalui satu penyenarain di bursa saham,” katanya dalam tulisan itu.

Katanya lagi, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri pernah menjawab kepada media yang penjualan 25 peratus kepentingan dalam Petronas itu sedang dibincang.

Menurut Najib, ini dirancang kerana kerajaan PH memerlukan hasil tambahan selepas kehilangan hasil GST dan untuk “menutup defisit belanjawan PH” yang akan kekal selama beberapa tahun selepas ini.

“Media tempatan ini melaporkan bahawa penjualan 25 peratus saham dalam Petronas (akan) memberi dana sebanyak RM200 bilion kepada kerajaan PH yang boleh digunakan untuk menutup kehilangan hasil GST setiap tahun dan untuk menutup defisit belanjawan PH yang lebih besar yang dijangka akan berterusan untuk beberapa tahun,” jelasnya.

Kata Najib lagi, menurut laporan media asing penjualan ini dinantikan pihak asing, termasuk syarikat Filipina San Miguel, pemilik syarikat minyak Petron yang mempunyai kaitan dengan seorang anak perdana menteri.

“Media Jepun terunggul Nikkei pernah melaporkan pada Jun lalu memetik presiden dan pemilik syarikat Filipina San Miguel yang juga pemilik syarikat minyak Petron sebagai berkata bahawa kerajaan Malaysia akan melakukan proses penswastaan dan penjualan aset secara besar-besaran tidak lama lagi,” katanya.

“Presiden San Miguel berkata ini peluang yang baik untuk mereka kerana mereka sangat berminat terhadap aset petroleum dan sumber tenaga Malaysia.”

Najib mendakwa yang laporan Nikkei ini tidak pernah dinafikan pemimpin PH.

Najib turut menerangkan bagaimana aset Petronas meningkat semasa pentadbirannya, tetapi “dijarah” di bawah PH apabila syarikat minyak negara itu dipaksa membayar dividen RM82 bilion kepada kerajaan pada tahun ini dan tahun depan.

Najib turut menjelaskan yang pelaburan Petronas seperti Rapid projek gas di Kanada akan mendatangkan lebih banyak hasil.

“Oleh itu, saya sangat harap bahawa Petronas tidak akan dijual oleh kerajaan PH tidak lama lagi seperti penjualan syarikat MNC bertaraf global IHH Berhad secara rundingan terus tanpa tender oleh Khazanah kepada negara Jepun minggu lepas,” kata Najib lagi.


0 comments:

share2