Rangkaian Media Sosial PahangKu

.

Tuesday, August 1, 2017

TIMBALAN SPEAKER TEGUR KIT SIANG
Kuala Lumpur: Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Dato' Sri Ismail Mohamed Said, tadi menegur Ketua Ahli Parlimen DAP, Lim Kit Siang, supaya membaca Peraturan Mesyuarat sebelum mengemukakan soalan di Dewan Rakyat.

Teguran itu dibuat selepas Kit Siang (DAP-Gelang Patah) bangkit bertanya soalan tambahan kepada Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid, mengenai bilangan buku dibaca oleh semua menteri dalam masa sebulan.

Mahdzir yang ketika mahu menjawab dicelah oleh Ismail yang berkata;

"Yang berhormat Menteri, sekejap. Itu sebab saya kata Yang Berhormat sekalian, sila baca berulang-ulang kali Peraturan Mesyuarat kita. Baca yang itu dulu baru boleh soal orang lain. Silakan Yang Berhormat (Menteri)," katanya.

Mahdzir ketika menjawab berkata, adalah menjadi hak masing-masing untuk membaca buku.

"Saya ingat bab baca buku ini masing-masing, jadi tak payah jawablah dalam Dewan ini. Dia (menteri) ada hak masing-masing untuk baca buku," katanya.

Terdahulu, ketika menjawab soalan tambahan Budiman Mohd Zohdi (BN-Sungai Besar), Mahdzir berkata, rakyat Malaysia hanya membaca 12 judul buku setahun berbanding 16 judul dibaca seorang di peringkat antarabangsa.

Selain itu, katanya, penerbitan buku baharu di Malaysia juga kurang berbanding nisbah penduduk.

"Rakyat Malaysia berjumlah 30 juta orang, maka sekurang-kurangnya dalam setahun perlu ada 30,000 buku baharu yang dikeluarkan tetapi setakat ini yang dikeluarkan setahun adalah 20,000," katanya.


0 comments:

share2