Rangkaian Media Sosial PahangKu

.

Tuesday, March 21, 2017

SUSPEK UTAMA KES CULIK BERJAYA DIBERKAS


Suspek utama kes culik berjaya diberkas


Batu Pahat - Suspek utama yang juga suspek ke-19 kes culik berjaya ditahan setelah dalam cubaan untuk melarikan diri daripada pihak berkuasa di Plaza Tol Yong Peng Selatan, di sini pada jam 5.30 petang semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Johor, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, suspek yang berusia 39 tahun yang juga warga Indonesia itu ditahan ketika menaiki sebuah teksi.

Katanya, hasil pemeriksaan lanjut terhadap penumpang teksi berkenaan, mendapati individu terbabit sememangnya suspek dikehendaki dalam kes culik seorang suri rumah yang berlaku 27 hari lalu

"Daripada pemeriksaan yang dilakukan oleh Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang (Stafoc) Bukit Aman juga mendapati sepucuk pistol semi auto berserta 23 butir peluru kaliber 380.

"Suspek utama yang dicekup ini dipercayai membawa lari mangsa terbabit ke Batam, Indonesia menggunakan bot melalui laluan haram di Pengerang.

"Dalam masa yang sama pemadu teksi terbabit turut ditahan untuk diambil keterangan bagi membantu siasatan, jika dia tiada kaitan dalam kes ini kita akan lepaskannya," katanya dalam sidang akhbar di Balai Polis Yong Peng di sini, semalam.

Tambahnya, kes terhadap suspek disiasat mengikut Seksyen 5, Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971 yang boleh dihukum dengan hukuman penjara seumur hidup dan sebatan.

Katanya lagi, suspek juga akan disiasat di bawah Seksyen 3(1), Akta Culik 1961 yang boleh membawa hukuman mati atau penjara seumur hidup.


0 comments:

share2