Rangkaian Media Sosial PahangKu

.

Tuesday, January 24, 2017

[MARAN] RM150 JUTA UNTUK PERCEPATKAN PEMBINAAN HOSPITAL MARAN


RM150 juta untuk percepatkan pembinaan Hospital Maran


Kerajaan akan mempercepatkan pembinaan Hospital Maran dengan anggaran kos berjumlah RM150 juta di Batu 55, Jalan Maran Jerantut, Mukim Luit, di sini, tahun ini.

Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Ismail Abd Muttalib berkata, hospital itu akan melibatkan keluasan 50 ekar tanah.

Menurutnya, hospital tersebut akan memberikan kemudahan kepada lebih 130,000 penduduk Daerah Maran.

"Cadangan membina Hospital Maran ini pada asalnya dibuat di satu lokasi di Lubuk Paku, akan tetapi memandangkan tapak tersebut terhad ia dipindahkan ke tapak baharu.

"Tapak sekarang amat sesuai kerana ia mempunyai keluasan yang luas serta boleh disediakan pelbagai kemudahan infrastruktur serta berhampiran jalan besar. Ia terletak kira kira 1.5 kilometer dari Bandar Maran," katanya pada Sidang Media selepas mengadakan Lawatan Tapak bersama Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan Sumber Manusia dan Tugas Tugas Khas Negeri Pahang, petang tadi.

Ismail berkata, pembinaan hospital tersebut akan menyelesaikan masalah keperluan penduduk Daerah Maran yang sebelum ini terpaksa mendapatkan perubatan di hospital lain seperti di Temerloh dan Bandar Pusat Jengka memerlukan banyak perbelanjaan dari segi jarak dan masa.

Menurutnya, faktor keluasan tapak menjadi salah satu sebab pembinaan Hospital Maran yang pada asalnya dicadangkan di Lubuk Paku Mukim Chenor dipindahkan ke lokasi baharu, di Mukim Luit, di sini.

Menurutnya, Bandar Maran berstatus pusat pentadbiran memerlukan sebuah hospital yang serba moden sebagai pemangkin kepada usaha untuk merancakkan lagi aktiviti ekonomi penduduk.


0 comments:

share2