Rangkaian Media Sosial PahangKu

.

Thursday, November 29, 2012

Penjelasan Program TUKAR Diperluaskan


Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ramai peniaga kaum Cina beranggapan Projek Transformasi Kedai Runcit (Tukar) membebankan mereka.

Katanya, setakat ini, kurang 10 peratus peniaga kaum itu menyertai projek Tukar.

"Peniaga Cina takut menyertai projek Tukar kerana mereka tidak mendapat penjelasan tepat mengenainya kerana sebelum ini semua maklumat disampaikan dalam bahasa Melayu.

"Sehubungan itu, kita akan kerap turun padang bagi menjelaskan kedudukan sebenar kepada peniaga terbabit tentang hasrat murni kerajaan untuk membantu peniaga tanpa mengira kaum dan agama," katanya selepas majlis penerangan dan berdialog dengan peniaga Cina di Bandar Triang di sini, malam tadi.

Program Tukar merupakan Projek Permulaan (EPP) yang bertujuan memodenkan operasi kedai runcit tradisional bagi meningkatkan daya saingan dalam persekitaran perniagaan peruncitan yang kompetitif.

Jelas beliau, peniaga yang menyertai projek Tukar tidak semestinya perlu menjual produk 1Malaysia kerana ia terpulang kepada peniaga itu sendiri untuk menjual barangan lain di premis mereka.

"Cuma yang membezakan adalah cara pentadbiran dan pengurusan perniagaan dapat dipertingkatkan ke tahap yang lebih baik dan sistematik," katanya. - BERNAMA

0 comments:

share2