Rangkaian Media Sosial PahangKu

.

Saturday, May 6, 2017

DEDAH PENGALAMAN JADI 'PELAUT'


Dedah pengalaman jadi 'pelaut'


Marang – Setelah 30 tahun berlalu, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek mendedahkan rahsia pengalaman kali pertamanya menjadi ‘pelaut’ bersama Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

“Saya dapat lihat bagaimana Tuan Guru (Abdul Hadi) pada waktu tersebut berbeza dengan Tuan Guru yang saya kenal apabila berada di laut. Beliau adalah nelayan tulen, beliau ke hujung, ke belakang bot mengejar ikan.

“Beliau dilihat melupakan segala-galanya ketika di laut dan beliau tahu di mana ada ikan, mana tak ada ikan. Saya perhatikan dengan kagum tetapi kejap sajalah, sebab saya masuk ke dalam kerana tak tahan mabuk,” katanya.

Beliau menceritakan semula pengalamannya itu ketika berucap pada Majlis Pelancaran Tukun Rig To Reef (R2R) dan Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) di Marang Waterfront di sini.

Ahmad Shabery berkata, Abdul Hadi juga berbeza apabila berada di laut, malah hati pemimpin Pas itu dilihat sentiasa pada laut, pemikirannya juga pada laut, bak kata penduduk di Rusila, Tuan Guru dengan laut tidak dapat dipisahkan.

Menurutnya, Abdul Hadi juga bukan melihat laut dan ikan adalah sekadar hobi semata-mata.

“Tetapi saya bercakap pada kawan-kawan saya di Jabatan Perikanan, banyak rahsia yang berkaitan dengan laut yang telah diberitahu kepada saya oleh pegawai-pegawai, ada banyak rahsia boleh dipelajari.

“Misalnya tentang apa itu pukat, apa musimnya, ikan apa yang baik pada waktu tertentu. Bagaimana kalau nak menjala kalau airnya di paras lutut, airnya di paras pinggang dan tidak banyak orang boleh menjala kalau air di paras dada.

“Dan Tuan Guru berkata, ada waktu tertentu perlu mengetahui bagaimana untuk melangkah air, melangkah ombak, melangkah arus, bagaimana ada waktu tidak boleh menggunakan kekuatan tangan tapi menggunakan kekuatan dada dan badan.

“Ahli sukan dia tahu bagaimana konsep ‘body coil’ untuk memberi ‘power’ kepada tebaran yang akan digunakan bagi tujuan jala jadi pada hari ini sedikit ingatan 30 tahun dulu akan dapat saya kembalikan. Terima kasih Tuan Guru kerana dapat bersama kita sekali lagi hari ini,” katanya.


0 comments:

share2