Wah… bestnya musim cuti sekarang ni!! Banyak pula undangan gi kenduri kahwin. Apa lagi, hidangan favourite mestilah nasi minyak. Eh.. makan, makan juga. Tapi, selamat ke?
Tetiba teringat pula kes keracunan makanan yang lepas sampai masuk berita tu. Peniaga-peniaga katering ni tau ke pasal BeSS?
Hmm… peniaga yang betul-betul mementingkan aspek kesihatan, keselamatan dan kualiti makanan seharusnya kenalah apply sijil BeSS. Barulah semua pelanggan akan berasa lebih yakin dengan bisnes korang.
Maklumlah, bagi sesetengah pelanggan yang terlalu risaukan hal ni, mereka sanggup menjenguk terlebih dahulu bahagian dapur atau tempat penyediaan makanan sebelum membuat keputusan untuk memilih katering korang tau!
Jadi, untuk para peniaga kedai makan, sama ada restoran ke, kafeteria ke, kantin ke mahupun katering, korang pergilah apply sijil BeSS tu. Tak payah bayar langsung pun. PERCUMA je!!
Kementerian Kesihatan Malaysia akan membimbing korang sampai dapat sijil BeSS. Mereka akan ajar berkaitan kebersihan tempat penyediaan makanan dan juga mengenai pemakanan sihat. Sekaligus, ia dapat meningkatkan lagi kualiti perniagaan korang. Tak gitu??
Berminat? Bolehlah hubungi ibu pejabat Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia atau boleh layari laman web http://fsq.moh.gov.my dan FB: BKKMHQ untuk maklumat lanjut.
Ada BeSS, barulah best!
No comments:
Post a Comment
Segala komen yang tersiar adalah pandangan dan pendapat peribadi dan PahangKu tidak sesekali mewakili sesiapa atau mana-mana pihak dan tanpa dipengaruhi berhak untuk menyiar atau tidak komen yang ditulis. Pandangan dan pendapat dari komen yang tersiar tidak juga merupakan pandangan PahangKu ~ Editor