Rangkaian Media Sosial PahangKu

.

Saturday, December 31, 2011

NFC: Conman Mengaku Tidak Bersalah - Perak TodayAhli perniagaan, Datuk Shamsubahrin Ismail mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas dua tuduhan menipu pengarah syarikat National Feedlot Corporation Sdn. Bhd. (NFC), Datuk Seri Dr. Mohamad Salleh Ismail membabitkan pemberian cek bernilai RM1.755 juta, bulan lalu. Demikian dilaporkan oleh Portal Perak Today.

Shamsubahrin, 45, yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) syarikat Shamsubahrin Ismail Resources Sdn. Bhd. memohon dibicarakan sebaik sahaja pertuduhan selesai dibacakan kepadanya di hadapan Hakim Ahmad Zamzani Mohd. Zain.

Tertuduh yang beralamat di Bukit Jelutong, Shah Alam didakwa menipu Mohamad Salleh dengan menjanjikan kepada mangsa satu perkhidmatan rundingan dan nasihat yang pada pengetahuan tertuduh tidak benar.

Perbuatan itu bertujuan memperdaya Datuk Mohammad Salleh (CEO – NFC ) itu sehingga mendorong mangsa bersetuju membayar wang perkhidmatan tersebut.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah restoran di Bukit Tunku di sini pada pukul 6 petang, 20 November lalu.

Bagi tuduhan kedua, Shamsubahrin didakwa memperdaya Mohamad Salleh sehingga mendorong mangsa menyerahkan cek berjumlah RM1.755 juta kepada tertuduh.

Perbuatan itu didakwa dilakukannya di kawasan Solaris Mont Kiara di sini antara 25 November dan 6 Disember lalu.

Kedua-dua pertuduhan tersebut dikemukakan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda jika sabit kesalahan.

Apakah motif sebenar Datuk Shamsubahrin, cara penipuan memang pelik, nampak sangat dia cuba menanggok di air keruh, kononnya dia adalah pakar perunding tetapi ambil duit NFC dan cuba merasuah SPRM. Agaknya dalam kepala otak dia SPRM akan terpedaya dengan wang yang cuba disogokkan oleh beliau.

Paling dahsyat bila dia guna telefon polis untuk minta wang dari Mohd Salleh, akibatnya polis tak pasal-pasal terlibat. Inilah yang dinamakan Conman aka ahli perniagaan penipu.

Apakah ini juga agenda PKR untuk menambah keparahan NFC dengan meletakkan Datuk Penipu dalam isu ini? Menurut sidang media polis, antara CEO NFC dan Datuk Shamsubahrin mempunyai persamaan nama bapa dan polis berkata fikir sendiri lah apabila wartawan bertanyakan adakah kedua-dua mempunyai pertalian keluarga .


Read more »

GAJET PENGUKUR GLM 80
BAGI Alex Seen Chia Choon, 38, setiap saat boleh mempengaruhi jumlah keuntungan yang boleh diraih. Jadi, sebagai seorang kontraktor yang telah bekerja selama 10 tahun, dia percaya alatan yang tepat dan betul mampu menjimatkan masanya.
Baru tiga bulan menggunakan peranti GLM 80 keluaran Robert Bosch Sdn. Bhd., dia sudah melihat perubahan terhadap bilangan kontrak yang diterimanya.
“Dahulu dalam sehari dengan menggunakan pita pengukur, maksimum yang saya boleh dapat adalah sebanyak lima kontrak. Tetapi, dengan GLM 80, saya boleh dapat antara lapan hingga 10 kontrak,” katanya ketika ditemui di Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.
Ujarnya, masa yang dijimatkan ketika sesi temujanji bersama pelanggan amat mengagumkan. Sebelum ini, dia memerlukan masa paling kurang 15 minit untuk memberi sebut harga.
Masa banyak terbuang dengan perkara-perkara remeh seperti melakukan persediaan mengukur dan membawa tangga malah, kadangkala pita pengukur tidak mampu mengukur pada jarak yang panjang.
Kini, dengan beberapa tembakan laser ke dinding dalam tiga saat tanpa perlu ada penukaran posisi, dia sudah boleh menyatakan harga yang sudah pun berada dalam mindanya.
Fungsi yang paling menyenangkan Alex adalah gabungan ukuran tinggi tidak langsung. Ia adalah fungsi yang membolehkan pengguna peranti mengukur jarak tinggi pada bahagian tengah dinding.
Pengendalian GLM 80 pula sangat mudah seperti menggunakan telefon bimbit malah, bahasa visual pada paparan juga amat mudah difahami.
Banyak fungsi
Meskipun fungsi asas peranti GLM 80 hanyalah membuat ukuran tetapi, ia telah dipelbagai kaedah ukuran berdasarkan keadaan fizikal sesuatu lokasi itu.
Sebanyak lima aplikasi fungsi yang direka supaya mudah digunakan dalam semua keadaan dan ketinggian iaitu pengukuran tinggi atau panjang tidak langsung, pengukuran gabungan tinggi tidak langsung dan mod inclination.
“Sebagai contoh, amat sukar untuk mengukur satu jarak tertentu yang terletak di bahagian atas dinding namun, GLM 80 akan memudahkan kerja anda.
“Seting perlu ditukar pada menu yang dikehendaki. Mod arahan yang dikenal pasti dengan imej yang terpapar pada skrin. Kemudian, hanya beberapa klik sudah boleh mendapat bacaan,” kata Pengurus Jenama Rantau ASEAN (Asia Tenggara), Bahagian Power Tool, Anthony Heng.
Selain untuk kegunaan golongan jurutera dan profesional, peranti itu juga turut menjadi alatan penting kepada para pelajar terutama mereka yang mengambil kursus arkitek serta menjadi tumpuan pereka hiasan dalaman.
Jarak maksimum, GLM 80 boleh mengukur adalah sepanjang 80 meter. Mungkin kerana rakyat Malaysia tidak gemar berjemur jadi, ia amat berguna terutama memerlukan pengukuran di luar bangunan.


GLL 2 Professional Line dengan teknologi laser memudahkan pereka hiasan dalaman mahupun jurutera menentukan garisan lurus dengan menekan satu butang sahaja.


Bacaan digital alatan itu juga mempunyai kejituan ukuran sehingga 1.5 milimeter, manakala paparan imej juga boleh flip secara melintang atau menegak mengikut cara ia dilihat.
Produk-produk keluaran Robert Bosch merupakan yang pertama menggunakan litium ion dan boleh dicas dengan pengecas mikro-USB.
Litium ion membolehkan bateri dicas berulang-ulang walaupun masih ada lagi baki tenaga dalamnya. Hanya bateri berasaskan nikel kadmium boleh mengakibatkan masalah ‘efek memori’ berlaku.
Laser
Pancaran laser merupakan komponen penting untuk GLM 80 membuat ukuran sesuatu jarak tetapi, jangan risau kerana ia tidak akan membahayakan penglihatan manusia.
Menurut Anthony, laser terbahagi pada enam jenis yang mempunyai perbezaan tahap kekuatan dan kebolehan iaitu kelas pertama banyak digunakan dalam pemain cakera video digital (DVD).
Kelas enam boleh menembusi badan manusia, untuk memotong pula kelas lima digunakan, manakala empat pula boleh menyebabkan luka dan ketiga mampu menyebabkan penglihatan rosak.
“GLM 80 menggunakan laser kelas kedua tetapi, semua cahaya seperti matahari dilihat secara terus dalam jangka masa panjang pun boleh merosakkan mata,” terang Anthony.
Selepas ukuran ruang sudah dibuat, pasti ramai orang terutama bukan profesional berdepan dengan banyak masalah seperti bingkai gambar yang digantung senget ataupun mata gerudi terkena sistem pendawaian dalam dinding.
Bosch turut mengeluarkan dua alatan iaitu GSM120 Professional Multi Detector dan GLL 2 Professional Line yang boleh menyelesaikan semua masalah tersebut.
Garisan laser yang dipancarkan daripada alat GLL 2 Professional Line akan mengeluarkan garisan lurus. Pengguna hanya perlu mengetuk paku atau menggerudi pada garisan tersebut.

BAGI seorang jurutera profesional, mengukur adalah bahagian yang paling rumit dan leceh untuk dilakukan.


Untuk GSM120 Professional Multi Detector pula, ia amat berguna terutama kepada mereka yang langsung tidak mempunyai ilmu dalam kejuruteraan.
Tahukah anda, jika anda secara tidak sengaja menggerudi sistem pendawaian rumah, ia akan menyebabkan bekalan elektrik terputus dan kos untuk membaikinya amat mahal?
Kata Alex, harga untuk mata gerudi kecil berharga lingkungan RM3 hingga RM5 dan boleh patah dengan mudah jika terkena pada keluli rebar dalam dinding.
Bayangkan berapa kos yang perlu dikeluarkan jika setiap kali kita mahu menebuk lubang, pasti akan terkena keluli tersebut.
GSM120 Professional Multi Detector merupakan sebuah alat yang boleh mengesan kabel hidup, metal atau kayu yang berada dalam dinding atau siling rumah.
Menurut Anthony, penggunaan produk tersebut sangat mudah iaitu seperti memahami maksud yang disampaikan oleh lampu isyarat jalan.
Ia dilengkapi dengan lampu LED berbentuk lingkaran bulat yang mengeluarkan tiga warna iaitu merah, hijau dan kuning.
Jika warna hijau yang menyala bermakna kawasan persekitaran tersebut selamat untuk digerudi, manakala warna kuning memberi amaran bahawa terdapat sesuatu berdekatan kawasan yang mahu diketuk.
Merah pula adalah arahan yang jelas bahawa kawasan tersebut tidak boleh diketuk atau digerudi.
Multi Detector itu mampu mengesan objek tersembunyi sedalam 12 sentimeter untuk metal ferus, lapan sentimeter untuk logam bukan ferus, lima sentimeter untuk kabel dan 3.8 sentimeter untuk kayu.
Akui Alex, kedua-dua produk tersebut menjimatkan kos bagi dirinya dalam jangka masa panjang walaupun harganya agak mahal.

Read more »

Friday, December 30, 2011

Kerajaan PAS Kedah Zalim


ESOK (Sabtu) isu penentangan terhadap cadangan merobohkan Madrasah Salihiah, Kanchut, Alor Setar untuk memberi laluan kepada pembinaan sebuah kompleks beli-belah akan sampai ke kemuncaknya.

Ia berikutan satu himpunan yang turut diiringi dengan solat hajat akan diadakan oleh Badan Bertindak Selamatkan Madrasah Salihiah (BBSMS) bermula pukul 12 tengah hari hingga 5 petang.

Himpunan berkenaan bukanlah bertujuan untuk menentang apatah lagi membantah keputusan Majlsi Fatwa Kedah tetapi berusaha sedaya upaya memohon agar kerajaan Pas Kedah memikirkan kembali keputusan yang telah dibuat.

Majoriti umat Islam Kedah percaya bahawa keputusan merobohkan madrasah tersebut masih boleh diubah, jika Kerajaan Pas Kedah bersedia bertolak-ansur dan lembut hati.

Oleh kerana segala permintaan, rayuan dan desakan mereka seolah-olah tidak mahu didengari dan dipertimbangkan oleh kerajaan negeri, maka umat Islam yang menyokong madrasah berkenaan terus wujud tiada pilihan lain.

Sebab itulah mereka mengadakan himpunan esok dan seterusnya diikuti oleh solat hajat bagi memohon pertolongan Allah SWT agar madrasah berkenaan diselamatkan daripada sebarang tindakan atas nama pembangunan.

Sememangnya kita 'kagum' dengan ketegasan Dewan Pemuda Pas kawasan Alor Setar yang tampil membuat laporan polis bagi menghalang himpunan tersebut diadakan.

Tetapi kita juga ingin bertanya, apakah Dewan Pemuda Pas berkenaan sudah bertemu dengan penduduk di kawasan madrasah itu bagi mendapatkan pandangan mereka?

Tidak salah untuk Dewan Pemuda Pas menyokong keputusan Majlis Fatwa Kedah tetapi pernahkah mereka melahirkan cadangan kepada kerajaan negeri di bawah penguasaan pemimpin-pemimpin mereka untuk mengkaji semula cadangan merobohkan madrasah tersebut?

Sebagai anak Kedah penulis juga ingin bertanya, di manakah suara Dewan Pemuda Pas apabila terdapat masjid, surau dan madrasah di negeri itu dicemari oleh syarahan, kuliah dan khutbah berbaur politik?

Penulis bukan sahaja membaca berita mengenai perkara ini, malah mengalaminya sendiri apabila bersolat di sebuah masjid di kawasan Parlimen Merbok setiap kali pulang ke kampung.

Di salah sebuah masjid di kawasan berkenaan, boleh dikatakan setiap minggu mereka menjemput ustaz-ustaz atau penceramah yang menyelitkan unsur politik menyokong pembangkang dalam ceramah atau kuliah mereka. Soalnya, di mana suara Dewan Pemuda Pas dalam perkara ini?

Malahan penulis juga ingin tahu, bagaimana kalau Madrasah Salihiah ini jawatankuasanya terdiri daripada pemimpin dan penyokong Pas, apakah Dewan Pemuda Pas akan menyokong cadangan merobohkan premis tersebut.

Dan sekali lagi, penulis juga ingin bertanya apakah Dewan Pemuda Pas akan duduk diam kalau cadangan merobohkan madrasah berkenaan datang daripada kerajaan negeri atau kerajaan pusat di bawah kepimpinan Barisan Nasional (BN) dan UMNO.

Adakah ketika itu Dewan Pemuda Pas akan meminta semua pihak menghormati keputusan Majlis Fatwa Kedah?

Penulis percaya, Dewan Pemuda Pas begitu beria-ia dalam isu ini kerana merasakan cadangan merobohkan madrasah tersebut sudah mula memberi tamparan kepada kerajaan negeri pimpinan Pas.

Mereka faham jika isu ini tidak dikendali dengan betul, ia boleh mendatangkan bahaya kepada kerajaan Pas yang sememangnya dilihat semakin tidak bermaya di Kedah.

Justeru kita ingin berpesan kepada Dewan Pemuda Pas kawasan Alor Setar, janganlah hipokrit, kalau benar kalian adalah pejuang Islam dan begitu menghormati Majlis Fatwa Kedah maka bertindak adil dalam semua perkara termasuklah patuh kepada arahan agar masjid, surau dan madrasah tidak dipolitikkan.

Kepada umat Islam di Kedah, janganlah tergugat dengan tindakan Dewan Pemuda Pas tersebut, dalam sebuah negara demokrasi mereka berhak membuat laporan polis tetapi dalam amalan demokrasi juga rakyat berhak melahirkan pendapat mereka.

Tujuan perhimpunan itu bukan bertujuan membantah apatah lagi menentang Majlis Fatwa Kedah, semua umat Islam di negeri berkenaan sentiasa menghormati majlis tersebut.

Namun begitu kita juga yakin bahawa majlis itu pasti akan menimbang semula keputusannya jika ada usaha bersungguh-sungguh oleh Kerajaan Pas Kedah untuk mengubah cadangan merobohkan madrasah tersebut.

Tetapi malangnya, kita tidak nampak usaha itu, Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abd. Razak tegas dengan pendirian beliau untuk meneruskan perancangan yang telah dibuat.

Sebab itulah, dalam melahirkan pendapat dan penentangan terhadap cadangan tersebut tidak ada siapa pun menyalahkan Majlis Fatwa Kedah, sebaliknya merayu kepada Kerajaan Pas Kedah yang pasti mempunyai kuasa menghalang Madrasah Salihiah menjadi 'debu' dan tinggal nama sahaja.

Atas sebab itulah, kepada umat Islam Kedah tanpa mengira apa juga fahaman politik mereka, ayuh! mari selamatkan Madrasah Salihiah. Jangan biarkan madrasah bersejarah tersebut menyembah bumi hanya disebabkan hasrat mewujudkan sebuah kompleks beli-belah.

Mereka perlu menunjukkan muafakat dan kesatuan dalam soal ini kerana cadangan merobohkan madrasah berkenaan masih boleh dielakkan.


Umat Islam perlu memberi isyarat kepada kerajaan negeri supaya jangan terlalu angkuh dengan kuasa yang ada sehingga tidak bersedia untuk menimbangkan bantahan yang semakin memuncak setiap hari.

Pembinaan hanya sebuah kompleks beli-belah tidak akan mampu memberi apa-apa pun signifikan pembangunan di Kedah. Apatah lagi di negeri berkenaan sememangnya sudah bersepah kompleks seumpama itu.

Pergi sahaja ke Sungai Petani yang merupakan bandar kedua terbesar di negeri jelapang padi tersebut, berlambak-lambak premis berkenaan diwujudkan bak kata orang Kedah, 'jenuh nak pi'.

Oleh itu, kenapa perlu lagi kompleks beli-belah hendak didirikan? Banyak sangatkah pelancong atau pengunjung pergi ke kompleks-kompleks beli-belah di negeri tersebut sehinggakan terpaksa merobohkan madrasah bagi 'memenuhi permintaan pelanggan'.

Mungkin umat Islam tidak akan membantah jika tapak madrasah itu mahu dibangunkan kompleks pusat Islam memandangkan Kedah diperintah oleh sebuah parti yang menguar-uarkan mereka memperjuangkan Islam.

Tetapi apa yang hendak dilakukan ialah robohkan madrasah, bina kompleks beli-belah! Apakah mungkin inikah contoh konsep negara berkebajikan yang akan mula menjadi dasar baru perjuangan Pas?

Sukar dipastikan, apa yang nyata umat Islam di Kedah tanpa mengira apa juga fahaman politik dan mempunyai kelapangan harus bersama-sama ke Madrasah Salihiah esok.

Marilah tunjukkan kesatuan, perpaduan dan bantahan kita agar Madrasah Salihiah Kancot dapat diselamatkan daripada 'keghairahan' perancangan atas nama pembangunan.

Read more »

Pahang Pelihara Alam Sekitar


Kerajaan Persekutuan memberi jaminan semua projek pembangunan luar bandar berasaskan pertanian dan pelancongan tidak akan menjejaskan alam sekitar bagi menjamin kelestarian ekosistem pada masa akan datang.

Ahli Parlimen Cameron Highlands, Datuk S. K. Devamany berkata, segala perancangan yang dibuat oleh agensi kerajaan mengambil kira keutamaan penjagaan alam sekitar yang bermanfaat untuk kelestarian dan kesejahteraan penduduk di sesuatu kawasan.

''Di samping perancangan yang betul, kerajaan juga tetap menguatkuasakan peraturan ke atas tanah rizab kerajaan agar tidak diceroboh oleh pihak tertentu yang boleh merosakkan alam sekitar.

''Bukan sahaja di Cameron Highlands, penguatkuasaan peraturan penjagaan keindahan sungai, tasik dan hutan juga dilaksanakan di semua kawasan di seluruh negara," katanya selepas melepaskan 4,000 ekor benih ikan tilapia dan patin di Kolam Empangan Tepuai, Kampung Keledek, di sini semalam.

Beliau yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, Jawatankuasa Kemajuan Keselamatan Kampung (JKKK) digalakkan memajukan kawasan kolam dan sawah terbiar untuk projek ternakan ikan air tawar dan pertanian komersial.

Tambahnya, setiap projek pertanian, akuakultur dan pelancongan masih lagi terkawal agar tidak mencemarkan saliran sungai dan menggugat ekosistem lain.

''Saya yakin agensi kerajaan seperti Jabatan Pertanian dan Jabatan Perikanan mempunyai garis panduan dan kepakaran tertentu dapat membantu penternak atau petani mengusahakan kawasan masing-masing," katanya.

Dalam pada itu, Devamany berkata, Kolam Empangan Tepuai di kampung itu seluas 1.4 hektar bakal menjadi pusat rekreasi utama di Hulu Jelai menerusi kegiatan memancing dan perkhemahan.

Read more »

LALUAN KERETAPI DITENGAH PERKAMPONGAN1. Di Vietnam, kerajaan tetap berusaha membangunkan negara dengan kemudahan prasarananya. Membina pengangkutan awam untuk kemudahan rakyat adalah satu usaha yang pasti dilakukan oleh mana-mana kerajaan sekali pun walau pun bagaimana susahnya.

2. Sebuah laluan keretapi telah dibina bagi menghubungkan diantara sesebuah bandar di Vietnam dengan memalui sebuah perkampongan. Kerajaan meminta penduduk yang terlibat supaya berpindah namun mereka enggan dan akhirnya laluan keretapi berkenaan terpaksalah melalui kawasan perumahan.

3. Biarpun kemalangan yang melibatkan keretapi dengan penduduk kampong berkenaan berlaku sepanjang tahun, namun mereka masih enggan untuk berpindah.


HANOI - Sebuah desa di sini dianggap antara yang paling berbahaya buat para penghuninya kerana ia terletak amat dekat dengan landasan kereta api.

Ia dikenali sebagai Kham Thien.

Bangunan kediaman terletak di kiri dan kanan landasan kereta api sepanjang 200 meter.

Penduduk enggan meninggalkan bangunan yang terletak di tepi landasan itu walaupun terdapat banyak nahas dan kematian pada setiap tahun.

Mereka masih tinggal di desa itu walaupun pihak berkuasa telah memberikan amaran mengenai kematian dan nahas kereta api. - Agensi

Read more »

Anwar Imam Mahadi Atau Dajjal ?

Read more »

JARINGAN MEDIA SOSIAL

1. Pemimpin nombor 1 negara sangat menghargai jaringan media sosial dan menyedari kepentingannya.  Justeru itu tidak hairanlah apabila beliau aktif dengan jaringan media sosialnya seperti di tweeter, facebook serta blog. Bahkan beliau juga sering mengikuti pertemuan nyata bersama sahabat-sahabat mayanya.

2. Tidak lama dulu beliau adakan pertemuan dengan rakan facebooknya. Setelah itu beliau hadir bersama dalam pertemuan dengan blogger anjuran MYKMU dan diikuti dengan kehadiran beliau bersama 2000 pengamal media dodial di PWTC baru-baru ini.

3 Keungguhan PM menjuarai media sosial sangat ketara, namun kita tertanya-tanya bagaimana pula dengan para pemimpin UMNO lainnya? Bagaimana pemimpin UMNO diperingkat Negeri? Bahagian? dan Cawangan? Apakah mereka juga faham dan mengerti?

4. Tidak hairan jika masih ada antara mereka yang masih belum mengenali media sosial, namun yang menyedihkan apabila masih ada diantara mereka yang menganggap media sosial tidak membantu mereka secara langsung didalam mendekatkan mereka dengan rakyat dan tidak berupaya membantu mereka dalam sebarang pemilihan sebagai pemimpin.

5. Pada asasnya, kita sudah ada bala tentera, namun pemimpin kita masih takut dan enggan untuk turun memimpin dalam perjuangan.


KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menganggap tahun 2011, sebagai jalan meneroka penggunaan media sosial bagi merapatkan hubungannya dengan rakyat.

Penerokaan itu dimulakan pada awal tahun, apabila buat pertama kalinya, Najib menjemput orang ramai bertanya soalan melalui laman Twitter dan Facebook.

“Saya tidak menjangka menerima respons hebat, tetapi saya berjaya menjawab soalan diajukan, termasuklah yang pelik-pelik,” katanya ketika menyoroti peristiwa sepanjang 2011 pada entri terbaru bertajuk ‘Imbasan 2011’ dalam blog 1Malaysia, semalam.

Perdana Menteri berkata, pada bulan berikutnya, beliau mempelawa 600 rakan dalam talian minum bersama di Seri Perdana dalam program ‘Mari Berjumpa, Mari Berhubung’.

Sikapnya yang berani meneroka cara baru itu menyebabkan beliau menerima banyak undangan secara dalam talian untuk berhubung dengan golongan belia.

“Tidak lama selepas itu, saya dijemput melakukan Gotcha di radio oleh krew pagi Hitz.fm dan membuat penampilan pada rancangan pagi di Radio Era, Mix.fm dan Hot.fm,” katanya.

Berdasarkan pengalaman siber dikutipnya, Najib berkata, beliau memperkenalkan Meja Bulat 1Malaysia iaitu platform interaktif untuk rakyat Malaysia memberikan komen atau idea untuk memperbaiki kehidupan pada Jun.

Najib sendiri mengambil bahagian membincangkan topik berhubung belanjawan untuk pertumbuhan mampan.

Pada tahun ini juga, Najib turut memperkenalkan barangan rasmi 1Malaysia yang banyak diedarkan melalui kempen Barangan Rasmi 1Malaysia.

Kempen itu turut menjemput rakyat Malaysia menghantar foto Jalur Gemilang yang kemudian dimuatkan ke dalam Album 1Malaysia Jalur Gemilang di laman Flickr milik Perdana Menteri.

“2011 adalah tahun sungguh berwarna-warni bagi saya dan saya perlu mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada semua rakyat Malaysia atas sokongan anda,” katanya.

Read more »

Thursday, December 29, 2011

BOLASEPAK FINAL PAHANG - MELAKA DI TEMERLOH

Stadium mini Temerloh


Temerloh - FAM telah menetapkan bahawa Final Piala Emas Raja-Raja antara PAHANG vs MELAKA akan diadakan di Stadium Mini Temerloh pada 1/1/2012, jam 8.45 malam.

Mungkin ini julung kalinya acara sebesar itu diadakan di Stadium berkenaan. Bagaimanapun ianya adalah satu kebangaan kepada Temerloh dan negeri Pahang sendiri.

Penyokong-penyokong dan peminat bolasepak di negeri Pahang diharapkan akan dapat memberikan sokongan kepada pasukan kita. Moh beramai-ramai menyaksikannya menyokong pasukan TOK GAJAH!!..

Tiket masuk dijual dengan harga RM7.00 seorang.


Read more »

Wednesday, December 28, 2011

PROGRAM MUNAJAT PERDANA SELAMATKAN MADRASAH SALIHIAH

Selamatkan Madrasah Salihiah...Allahuakbar!....Allahuakbar!....Allahuakbar! 
(SEBARKAN)


Program
MUNAJAT PERDANA SELAMATKAN MADRASAH SALIHIAH akan diadakan seperti berikut:

Tarikh    : 31hb Disember 2011
Waktu    : 12tgh - 5ptg
Tempat  : Madrasah Salihiah, Kanchut, Jalan Tambang Badak, Alor Setar, Kedah

Pengisian Program
1. Solat Zohor dan Solat Hajat Berjemaah
2. Tazkirah khas "kemuliaan berjihad" - Ustaz Fathul Bahri Mat Jahaya
3. Alunan Marhaban dan Selawat Nabi oleh Anak Yatim
4. Kenduri Rakyat
5. Kempen mengumpul tandatangan tanda sokongan terhadap Madrasah Salihiah

Seluruh Muslimin/Muslimat dijemput hadir beramai-ramai.

Read more: http://syburi-times.blogspot.com/2011/12/munajat-perdana-selamatkan-madrasah.html#ixzz1hpE4UOEH

Read more »

Empower Lonjak Akademik Pelajar
Program latihan kemahiran akademik tajaan Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) terbukti berjaya meningkatkan pencapaian akademik pelajar di luar bandar di negeri ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lurah Bilut, Datuk Ho Khai Mun berkata, ini dapat dilihat menerusi peningkatan pencapaian pelajar terlibat dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

''ECERDC sangat bijak mengeksploitasi potensi diri pelajar di tiga daerah iaitu Temerloh, Bentong dan Lipis. Ini dibuktikan seramai 512 orang lulus dalam UPSR 2011.

''Daripada bilangan itu seramai 79 orang atau 15 peratus mendapat keputusan A dalam semua subjek yang diambil iaitu 38 orang di Temerloh, 24 pelajar di Lipis dan 17 pelajar di Bentong,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penghargaan kepada pelajar cemerlang UPSR 2011 peringkat daerah Bentong tajaan ECERDC di Felda Lurah Bilut dekat sini, baru-baru ini.

Hadir sama, Pegawai Daerah Bentong, Datuk Toantowee Mohd. Lotfie, Pengurus Besar Sosial ECER, Zulkifli Yaacob dan Pengarah Pertubuhan Kemajuan Sosial Malaysia (PKSM), K. Suraindran.

Seramai enam pelajar yang memperolehi 5A dan 7A menerima barangan berupa peralatan sekolah, pakaian, buku dan sijil di samping wang tunai bagi perbelanjaan awal sesi persekolahan 2012.

Mereka yang mendapat pengiktirafan ECERDC itu ialah Mohd. Sukri Irwan Sabri, Syakirah Maryanty Abdullah, Wong Jing Wen, Chap Lap Fooong, P. Lavanya Laksmi dan M. Kaarrtini.

Sementara itu, Zulkifli berkata, program Empower terdiri daripada dua program utama iaitu latihan kemahiran akademik dan latihan kemahiran keusahawanan membabitkan 900 peserta.

Katanya, kursus kemahiran yang dilaksanakan antaranya ialah solekan dan tatarias pengantin, pembuatan kek, jahitan dan rekaan fesyen, dandanan rambut, masakan, pendawaian dan kerja-kerja pemasangan paip.

Jelasnya, penanda aras ditetapkan menerusi program ini ialah kejayaan 80 peratus peserta dapat memulakan perniagaan dengan pendapatan tambahan antara RM800 dan RM1,500 sebulan.

''Program Empower mempunyai dua misi iaitu mengajar kemahiran terbaru agar golongan sasaran dapat mencari pekerjaan lebih baik dan memenuhi keperluan modal insan," katanya.

Read more »

Gangguan Bekalan Air DI Raub


Beberapa kawasan di daerah ini akan mengalami gangguan bekalan air pada Khamis ini berikutan kerja-kerja mencuci tangki mendapan di Loji Air Sungai Klau di sini.

Jabatan Bekalan Air Pahang dalam satu kenyataan berkata, antara kawasan yang terlibat ialah Seluruh Kampung Pintu Padang, Kampung Ulu Gali, Kampung Tok Machang, Kampung Sri Jaya, Klinik dan Kuarters Kesihatan Gali, Kampung SC, PLKN Ulu Benom, Seluruh Sungai Ruan dan Kuarters Polis Sungai Ruan.

"Selain itu, turut terlibat ialah PUSPEN Sungai Ruan, Seluruh Kampung Sungai Klau, Seluruh Sungai Chalit, Seluruh Felda Lembah Klau dan Seluruh RTP Sungai Klau," katanya di sini.

Oleh itu, katanya, pengguna dinasihatkan supaya menyimpan bekalan air untuk kegunaan harian dan boleh menghubungi JBA sekiranya memerlukan air untuk urusan kecemasan di talian 09-5739999.

Read more »

JASA DAN RISIKO PENGAWAL KESELAMATAN
Tugas anggota polis sebagai pegawai keselamatan bukanlah mudah kerana mereka sentiasa menghadapi risiko dalam menjalankan tugasnya. Justeru, apabila ada pihak yang memperlekehkan tugas-tugas pegawai keselamatan ianya adalah satu tanggapan dan perbuatan yang dianggap kurang moral.

Pihak pembangkang selalunya memberikan tangapan negatif terhadap anggota keselamatan selama ini. Ketika berlaku rusuhan seperti 'Bersih' tidak lama dulu, anggota polis dikecam kononnya berlaku ganas terhadap demosntrasi aman yang mereka lakukan.

Namun hakikatnya adalah sebaliknya dimana para penunjuk perasaan telah bertindak keterlaluan dan mengkasari anggota keselamatan sama ada dengan untuk mencederakan mereka atau hanya sebagai provokasi. Namun apabila pihak keselamatan bertindak mempertahankan diri mereka maka anggota polis dituduh bersikap kasar.

Apakah kita hanya harus bertindak dengan terlalu bersopan dan halus untuk menangani tindakan kasar dan tanpa kawalan para penunjuk perasaan berkenaan yang ketika itu sudah hilang akal? Sesungguhnya jika tiada tindakan tegas dan keras pasukan keselamatan kita selama ini sudah tentu negara kita jadi sebagaimana di Mesir dimana perusuh telah menguasai dan menghancurkan keamanan negara.


Dua pegawai polis cedera ditetak parang
Oleh Azmi Md Deros
azmimd@bharian.com.my
2011/12/28

YAN: Dua pegawai polis berpangkat inspektor, cedera termasuk seorang daripadanya parah apabila ditetak dengan parang oleh seorang lelaki dipercayai kurang siuman ketika mereka ingin menyerahkan notis saman kepada suspek di sebuah rumah di Kampung Gelam Dua, Alor Pudak, Bukit Besar, dekat sini, semalam. 

Dalam kejadian pada kira-kira jam 12 tengah hari itu, Mohd Firdaus Zainal, 26, dilaporkan parah di kaki kirinya akibat tetakan itu, manakala rakannya Marafendi Marzuki, 20-an, cedera ringan.

Ketua Polis Kedah, Datuk Ahmad Ibrahim berkata, kedua-dua mangsa bersama 10 anggota polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Yan pergi ke rumah suspek di Kampung Gelam Dua, Yan bagi menyerahkan notis saman berhubung satu kes jenayah berkaitan khianat dan merosakkan harta benda yang dipercayai dilakukan lelaki berusia 45 tahun itu tahun ini.
“Kes disiasat mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan kerana khianat dan merosakkan harta benda. Bagaimanapun, setibanya anggota polis ke rumah lelaki itu dia terus menyerang dan mengejar anggota polis dengan parang sambil memecahkan cermin sebuah kereta polis yang dianggarkan kerugian bernilai RM3,000. 

“Kemudian berlaku pergelutan antara mangsa dengan suspek sehingga suspek menetak kaki kiri mangsa di luar rumahnya. 

“Seorang lagi pegawai polis yang cuba membantu turut cedera di badan akibat bergelut dengan suspek," katanya selepas melawat mangsa di Unit Kecemasan Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), di sini, semalam. Hadir sama, Ketua Polis Daerah Yan, Deputi Superintendan Ismail Abu. 

Read more »

OMBAK BESAR BAWA REZEKI

Gambar hiasan: Mencari remis


Fenomena air pasang besar telah membawa mala petaka kepada penduduk di Tg Leman, Rompin Pahang kerana telah menenggelamkan sebahagian besar pekan berkenaan. Bagaimanapun di Pantai Canggung Bacok kejadian berkenaan 2 hari lepas telah membawa rezeki kepada penduduk sekitar apabila turut membawa remis ke pantai berkenaan.

Remis adalah hidupan laut bercengkerang sebagaimana kerang dan lala dan merupakan makanan laut yang enak serta digemari terutamanya bagi penduduk pantai timur. Tinjuan 'Bernama' mendapati ramai orang temasuk pengunjung dari luar memeriahkan suasana mencari remis yang boleh hidangan enak sama ada digoreng berlada, direbus atau dijadikan perkasam. (Baca Bernama)

Bagaimana pun kita berhati-hati kerana ini juga mungkin merupakan isyarat alat sebagaimana tsunami sebelum datangnya 'tsunami' dulu. Rakyat haruslah selalu mendapatkan berita dari pihak Jabatan Meteorologi serta Radio dan TV untuk mendapat sebarang amaran perubahan cuaca dan bencana alam.

Read more »

MEDIA SOSIAL MASIH GAGAL DIFAHAMI UMNO
1. Masih ramai para pemimpin UMNO yang masih gagal menguasai media sosial dengan sebaiknya. Malahan mereka juga masih gagal memahami peranan sebenar serta impak yang mampu diberikan jika disalahgunakan. Lebih malang bila ada diantara pemimpin UMNO yang memandang remeh kesan yang mampu diberikan dalam propoganda politik oleh pembangkang.

2. Sikap memandang remeh media sosial ini telah membuatkan UMNO berada ditahap yang lemah kerana pembangkang menggunakan media sosial sebagai 'api yang membakar didalam sekam' dan ada sebahagian dari pemimpin UMNO masih menganggap bahawa UMNO kuat, masih kuat ada akan kuat selama-lamanya tanpa menyedari kekuatannya sudah semakin hakis kerana propoganda pembangkang.Baca tulisan Kickdefella sepenuhnya dibawah ini;

Jika Media Baru Penentu PRU13 dan RM10 Juta Untuk Rocky

Antara kesilapan besar Barisan Nasional dibawah kepimpinan Abdullah Ahmad Badawi ialah memusuhi media baru. Bagaimanapun Barisan Nasional masih boleh bersyukur kerana pada waktu itu media baru banyak berkisar kepada ruang-ruang blog dan portal sahaja.
Waktu itu juga, Blackberry masih menjadi mainan eksklusif golongan korporat dan iPhone hanya dimiliki oleh Khairy Jamaluddin. Twitter dan Facebook belum muncul. Tablet walau sudah ada, tetapi tidak popular dan terbatas kepenggunaannya.
Maklumat yang mengancam Kerajaan Abdullah di ruang siber, kebanyakkannya dari ruang-ruang blog. Ditulis dengan panjang lebar dan terperinci. Lantaran memerlukan setidak-tidaknya komputer riba dan masa yang terluang untuk membacanya dengan selesa. Kerajaan Abdullah bagaimanapun masih hilang majoriti 2/3 dan kehilangan 5 negeri.
Kalaulah sewaktu PRU 12 dahulu Abdullah berdepan dengan teknologi hari ini, saya yakin BN sudah kehilangan tampuk kuasa di peringkat persekutuan.
Berbeza dengan blog, twitter dan facebook lebih mesra pembaca. Kandungannya terbatas dan senang diakses pada bila-bila masa dengan memiliki telefon pintar yang sudah menjadi seolah satu kemestian generasi hari ini. Kerana ianya ringkas, ia lebih merbahaya dan mengelirukan serta amat cetek gambaran sebenar sesuatu scenarionya. Berbeza dengan tulisan di blog yang lebih panjang dan terperinci, kandungan Twitter dan FB yang ringkas memberi ruang luas kepada imaginasi liar seseorang pembaca.
Bagaimanapun ianya juga penyampai maklumat paling berkesan kerana ianya boleh disebarkan lebih pantas dari Bernama menghantar berita ringkas ke telefon bimbit pelanggannya.
Didalam Persidangan Agung UMNO baru-baru ini, Presidennya, Dato’ Sri Najib Razak menekankan bahawa adalah satu kemestian untuk UMNO menguasai media baru ini bagi menjamin terus kekal ditampuk kuasa. Sebaliknya, pembangkang di Semenanjung, sudah menjuarai media baru ini seawal lewat 90 an lagi.
Media baru diguna dengan meluas oleh pembangkang terutamanya golongan penyokong reformasi dalam pilihanraya 1999 dan 2004 tetapi kesemuanya gagal untuk mencederakan UMNO dan Barisan Nasional menyebabkan ianya menjadi angkuh berhadapan dengan media baru menjelang 2008.
Apa bezanya pilihanraya 2008 dengan 1999 dan 2004 dari perspektif media baru? Jawapannya bukan senjata tetapi orang yang menggunakan senjata itu yang menentukan berapa significant kerosakan kepada sasarannya.
Pada 1999 dan 2004, sebarang maklumat pro pembangkang hanya dibuat oleh jentera dalaman pembangkang dan mereka yang bersimpati dengan perjuangannya dan gaya serangan hanya sesuai untuk menyakinkan penyokong mereka sahaja. Pembaca yang tidak bersimpati dengan pembangkang pula mendapati sukar untuk menerima maklumat yang diberi kerana gaya penulisan dan teknik penyampaian maklumat yang disampaikan sukar meyakinkan mereka.
Sebaliknya menjelang pilihanraya 2008, kerajaan pimpinan Abdullah gagal mengenal pasti ancaman gelombang baru adalah gerakan diruang siber. Gelombang baru ini terdiri daripada penulis-penulis blog yang tidak pro pembangkang tetapi mahukan perubahan. Akibat ketiadaan agenda peribadi dan rendahnya agenda parti didalam penulisan mereka, maklumat yang mereka sampaikan mendapat sasaran yang lebih luas dan meninggalkan impak yang lebih besar. Golongan inilah membantu melengkapkan puzzle perang saraf didunia siber dan akhirnya membantu menyumbangkan kepada keputusan pilihanraya umum 2008.
Setelah pilihanraya umum 2008, Barisan Nasional amnya dan UMNO khasnya telah mengambil langkah lebih proaktif dan mendekati media baru ini dengan lebih positif. Apabila Najib Razak mengambil alih kepimpinan UMNO, media baru menjadi keutamaannya dan dia melangkah masuk ke Putrajaya bukan sahaja sebagai seorang Perdana Menteri tetapi sebagai seorang makhluk siber yang punya bukan sahaja blog tetapi juga twitter dan facebook.
UMNO juga menunjukkan peningkatan positif dari aspek penyebaran maklumat dan serangan terhadap musuh politiknya menerusi ruang siber. Ramai anak-anak muda dan juga yang tidak berapa muda bertungkus lumus dan berkorban masa dan tenaga untuk menyerang musuh UMNO dan BN diruang siber. Kebanyakan mereka ini juga berhadapan dengan pelbagai ancaman yang sering kali dipandang remeh oleh mereka di dalam partinya sendiri.
Namun begitu, kehebatan pejuang siber UMNO harus dinilai dengan teliti kerana ia seolah satu replika kepada perjuangan siber pembangkang didalam pilihanraya 1999 dan 2004. Iaitu menyerang pembangkang dengan penuh sensasi dan bergaya hanya untuk kesukaan dan kepercayaan pembaca yang sudah sememangnya membenci pembangkang. Bagusnya, ia dapat membantu menambah keyakinan ahli parti mereka sendiri tetapi impaknya hanya dikalangan mereka sahaja.
Ada dikalangan mereka yang mahu mengubah gaya, mengambil pusingan kekiri untuk belok ke kanan tetapi terpaksa berhadapan dengan tekanan dalaman kerana ada mereka yang cuba mempengaruhi penulis-penulis ini adalah haiwan purba dari generasi yang sudah hampir pupus.
Baru-baru ini, seorang ADUN pembangkang mendakwa bahawa kepimpinan Perdana Menteri sekarang telah menyediakan peruntukan sebanyak RM10 juta untuk blogger tersohor Dato’ Ahiruddin Attan atau Rocky Bru bagi mengendalikan jentera siber pro BN. Jika ini benar, maka pembangkang seharusnya berasa amat gentar sekali.
Saya ulangi, pembangkang seharusnya merasa amat gentar sekali.
Bayangkan bagaimana Abdullah Ahmad Badawi rebah tanpa sesiapa membayar Rocky walau RM1. Jika era 2008 Rocky dan angkatan sibernya boleh berjaya menyalurkan maklumat-maklumat penting kepada masyarakat dengan percuma, fikir-fikirlah apa yang akan berlaku jika dia mendapat peruntukkan RM10 juta?
Saya yakin jika peruntukan itu ada, pembangkang tidak akan dapat melihat pelaburan itu, tetapi tiba-tiba sahaja mereka tersungkur tanpa sempat berfikir apa yang mencantas mereka. Dan jika mereka cuba melihat ke mana Rocky membelanjakan wang RM10 juta itu, tentu mereka tidak akan menemuinya di kondo mewah di Bangsar atau Singapura.


Read more »

Tuesday, December 27, 2011

PAS KELANTAN HASUT RAKYAT TOLAK BR1M1. Pas menghasuk rakyat Kelantan supaya menolak bantuan kewangan RM500 bagi setiap keluarga yang berpendapatan rendah kurang dari RM3000.

2. Kalaupun royaliti minyak diberikan kepada kerajaan Kelantan apakah rakyat negeri kelantan akan menerima RM500 atau lebih dari kerajaan Pas? Kemungkinan itu dirasakan sangat tipis.

3. Kerajaan Pas Kelantan ingin menutup kelemahan pentadbirannya yang tidak mampu memberikan kebajikan kepada rakyat negeri supaya jangan menerima apa yang mampu diberikan oleh Kerajaan Pusat BN dengan memfitnah itu wang haram.

4. Pas memerintah Kelantan selama 20 tahun, membina hanya sebuah masjid, tidak mampu membekalkan air bersih kepada rakyat, yang hanya mampu diberikan adalah mimpi dan janji syurga.


Perak Today
Bukan lagi rahsia bahawa Pakatan Rakyat akan menolak apa sahaja usaha dari kerajaan untuk membantu meringankan beban rakyat di negara ini. Bagi Pakatan, usaha mengutuk dan memfitnah setiap pemberian kerajaan adalah perlu bagi memastikan survival mereka di PRU 13 nanti.
Justeru itu, tak menghairankan apabila wang Bantuan Rakyat 1Malaysia yang berjumlah RM500 bagi setiap keluarga yang berpendapatan dibawah RM3000 sebulan, dikecam dan diperlekehkan sehabisnya oleh setiap pemimpin Pakatan Rakyat.
Yang terbaru, beberapa sepanduk dan kain rentang telah dinaikkan di negeri Kelantan untuk menghasut rakyat supaya jangan menerima bantuan tersebut. Kain rentang yang mempunyai gambar Menteri Besar Kelantan itu dilihat dipasang dibeberapa kawasan strategik sekitar bandar.
Lebih memalukan, wang bantuan RM500 tersebut didakwa “HARAM” kerana ia tak diketahui sumber hasilnya. Malah, tulisan di kain rentang berkenaan telah menasihatkan rakyat Kelantan supaya tidak keluar untuk mengambil wang tersebut.
Walaupun ramai dikalangan pemerhati politik menganggap kain rentang dan juga sepanduk menolak BR1M tersebut adalah kerja-kerja PAS sendiri, namun pihak Pejabat Menteri Besar Kelantan telah menafikan kaitan Nik Aziz dengan tindakan pengharaman bantuan tersebut.
Mereka mendakwa, kewujudan kain rentang tersebut adalah diluar pengetahuan mereka dan gambar Nik Aziz sengaja digunakan bagi memburuk-burukkan imej Menteri Besar Kelantan itu. Persoalannya disini, siapakah yang mahu memburukkan imej Nik Aziz? Adakah UMNO Kelantan ataupun orang dalam PAS negeri sendiri?
Sebulan dua ini kita melihat pelbagai kemelut didalam PAS, baik diperingkat nasional mahupun di dalam negeri Kelantan. Seluruh rakyat tahu kemelut Hasan Ali dan juga Mustafa Ali. Rakyat juga memerhatikan bagaimana PAS diperkudakan oleh DAP.
Malah, isu wajar atau tidak Nik Aziz bertanding di PRU13 sekaligus menyandang lagi jawatan Menteri Besar Kelantan seandainya Kelantan bejaya PAS pertahankan, telah menjadi polemik utama pemerhati dan juga pemain-pemain politik negara.
Bukan lagi rahsia, ramai yang menginginkan jawatan Menteri Besar Kelantan. Jangan hanya lihat pada UMNO dan BN, didalam PAS sendiri sudah ada kem-kem yang sedang giat mengaturkan ketua mereka sebagai bakal pengganti kepada legasi Nik Aziz.
Dan keputusan Nik Aziz untuk kekal bertanding di Pilihanraya Umum ke 13 nanti pastinya membantutkan usaha mereka menaikkan bakal MB yang baru. Atas sebab tersebut, bukankah ia menjadi alasan kukuh untuk menjatuhkan imej Nik Aziz dimata rakyat Kelantan sendiri?
Oleh itu, kain rentang dan juga sepanduk yang mengharamkan bwang bantuan BR1M itu bolehlah dianggap usaha-usaha pihak dalaman PAS negeri bagi membuatkan Nik Aziz dibenci, sekaligus membuka jalan kepada pihak yang mahu menggantikan Mursyidul Am tersebut.
Bukankah senario ini lebih tepat untuk menggambarkan apa yang berlaku dalam politik PAS di Kelantan?

Read more »

share2